Stuck in endless boot cycle

My Scientific Atlanta Explorer 8300HDC box has become stuck in an endless attempt to boot up.
It goes through the normal boot sequence (OCAP, etc.), but gets stuck on "E - 4" (at 4 in the onscreen countdown). It sits there for a while, then re-reboots & restarts from the beginning. Over. And over. And over, again.
Is there anything I can try other than having to bring it in for a new box? I do guess this one's pretty darn old!
1 REPLY
Highlighted
Trusted Helper

Re: Stuck in endless boot cycle

[ Edited ]

Dobie99 wrote:
My Scientific Atlanta Explorer 8300HDC box has become stuck in an endless attempt to boot up.
It goes through the normal boot sequence (OCAP, etc.), but gets stuck on "E - 4" (at 4 in the onscreen countdown). It sits there for a while, then re-reboots & restarts from the beginning. Over. And over. And over, again.
Is there anything I can try other than having to bring it in for a new box? I do guess this one's pretty darn old!

Hey Dobie,

 

Welcome to the forums!  That is a very old box!  Try powering off the box and maybe let it sit  with the plug out of the wall for about 10 minutes.  Plug it back in, and see if it boots up correctly.  It probably will do the same thing with getting stuck.  Swap your box out for a newer model.  I would recommend an Arris, Cisco/Technicolor, or Samsung box.  You will get a more modern hardware unit with newer software and more storage, since you have DVR service.  This issue with the box getting stuck may come back even if it does boot back up again. Get a newer cable box.  You can contact the Spectrum Forum Help at this forum to set up a service call to get that equipment updated.  PM them your account information and also have the tech check your signals and drop-line just to make sure that they are good.

 

A new box won't solve bad signals.  The tech will check your drop line to make sure your signals are within proper ranges.  Let us know what happens!

 

Satch